Gołąbkowa zapiekanka

IMG_20170115_205135

Nie zawsze mam czas żeby zrobić pyszne gołąbki , ale zawsze mam czas aby je później zjeść . Skoro miały być gołąbki to będą, tym razem w formie zapiekanki .

Składniki :

800 g mięsa mielonego ( z łopatki )

700 g przetartych pomidorów w słoiku

1 puszka pomidorów krojonych

2 woreczki ryżu

1/2 główki kapusty białej

500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

pieprz , sól

1 mała cebulka

łyżka czosnku granulowanego

bazylia – łyżeczka

Przygotowanie :

kapustę szatkujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym , na to przekładamy ugotowany wcześniej ryż. Całość zalewamy bulionem , na patelni podsmażamy cebulkę wraz z mięsem wszystko doprawiamy solą, pieprze do osobnego  naczyniu wlewamy pomidory ze słoika i z puszki , doprawiamy czosnkiem i bazylią . Delikatnie podsmażone mięso układamy na kapustę i ryż do naczynia , zalewamy wszystko przygotowanym sosem pomidorowym . Wkładamy do piekarnika 160 stopni C na ok 50 minut .

IMG_20170115_205232

IMG_20170115_205150

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *