Zupa prawie tajska

IMG_20170323_193423

Lubię ostre rzeczy , papryczki chili , pieprz muszą być użyte prawie zawsze ( prawię bo oczywiście czasem staram się powstrzymywać) Tym razem postanowiłam trochę pokombinować , nie sądziłam że zupa wyjdzie tak wspaniale 🙂

Składniki :

2 litry bulionu warzywnego ( można użyć  woda i kostka rosołowa lub warzywna jeśli nie macie bulionu )

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego ( nie jest konieczny )

imbir świeży starty lub suszony  – 1 łyżeczka

łyżka słodkiej papryki

pieprz 1 łyżka

papryka chili 2 łyżeczki

500 g piersi z kurczaka

600 ml mleczka kokosowego

makaron ryżowy

dymka

warzywa mrożone ( taka mieszanka jaką lubicie najbardziej ) ja użyłam z kalafiorem , marchewką i porą

ziarenka smaku

Przygotowanie :

Piersi z kurczaka kroimy w paski , wrzucamy do bulionu i gotujemy ok 15 minut, po tym czasie dodajemy mrożone warzywa , gotujemy jeszcze ok 15 minut , dorzucamy wszystkie przyprawy , mieszamy wszystko dokładnie , zmniejszamy ogień i pod przykryciem zostawiamy na ok 10 minut .

Następnie dodajemy sos sojowy oraz ostrygowy i mleczko kokosowe , mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .

Podajemy z makaronem ryżowym i dymką .

IMG_20170323_193652

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *