Chrupiące Churros

IMG_20170414_212616

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański  smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego Zrobiłam je i Ja , są wspaniałe znacznie łatwiejsze w przygotowaniu niż się wydaje . Od teraz muszę się powstrzymywać by ich nie robić zbyt często 🙂

Składniki 

250 ml mleka

50 g masła

1 łyżka cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

szczypta soli

190 g mąki

4 jajka

olej do smażenia oraz cukier puder do posypania

Przygotowanie

Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa

Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.

Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C) Wyciskać ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.

Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku

IMG_20170414_212555

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *