Zupa cebulowa

IMG_20170414_211730

Jedyny przepis na zupę cebulową jaki wypróbowałam 🙂 w sumie smakuje , robi się no może nie szybko ale z pewnością  prosto .

Składniki :

900 g  cebuli

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

250 ml białego wytrawnego wina

1 litr bulionu wołowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 bagietka

żółty ser ( starty )

 

Przygotowanie :

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 – 2 mm.

W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana .

Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, mieszać bardzo dokładnie .

Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem dla smaku wedle uznania

Bagietkę pokroić , skropić oliwą posypać serem i zapiec w piekarniku . Ser można też dodać  na koniec do zupy ( podanej już na talerzu )

Smacznego

IMG_20170414_211809

collage-1492197597267

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *