Pierogi ze szpinakiem i białym serkiem

 

IMG_20170426_194842

Wspaniałe pierogi z serem i świeżym szpinakiem, po pierogach z nadzieniem serowym to nadzienie ze szpinakiem jest ulubione, nie wiem czemu tak sporadycznie je robię to musi się zmienić i to kategorycznie .Zmiany przecież są dobre i potrzebne

Składniki:

ciasto na pierogi
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka bardzo ciepłego mleka
2 żółtka jaj + 1 całe

Mąkę sypiemy do miski i zaparzmy bardzo ciepłym mlekiem , tak chwilę zostawiamy . Przekładamy na stolnicę dodajemy żółtka i jajko i wyrabiamy ciasto( dodajemy drobno posiekany szpinak – odrobinke) . Wyrobione ciasto podsypujemy mąką jeśli będzie taka potrzeba i rozwałkujemy , następnie wycinamy mniejsze lub większe okręgi .

Farsz:

1 małe opakowanie serka typu mój ulubiony
duża garść świeżego szpinaku typu baby ( posiekać ) małą część szpinaku dodać do ciasta
pieprz , sól do smaku
łyżeczka kwaśnej śmietany

IMG_20170426_194858

 

IMG_20170426_194819

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *